ELRS paket oranı (50/150/250/500/1000Hz) seçimi: menzil vs latency dengesi

BeagleBiker

Yönetici
Yönetici
Selamlar,

ExpressLRS tarafında en çok kafa karıştıran ayarlardan biri “Packet Rate” (paket oranı). Basitçe: kumandadan alıcıya (TX→RX) saniyede kaç kez kontrol paketi gittiğini belirler. Teoride rate yükseldikçe gecikme (latency) azalır; pratikte ise menzil, link stabilitesi ve parazit toleransı üzerinde bedeli olur. Bu başlıkta 50/150/250/500/1000Hz arasında sahada çalışan seçim mantığını özetliyorum.

Önce iki kavram: Rate ve Telemetry Ratio
  • Packet Rate: Kontrol paketlerinin hızı. Yüksek rate = daha sık güncelleme.
  • Telemetry Ratio: Telemetri (voltaj, LQ, sensörler) paketlerinin oranı. Çok telemetri = link yükü artar.
Not: ELRS sürümü, RF modül (250/500/1000mW), anten kalitesi ve ortam paraziti sonuçları ciddi değiştirir.

Hızlı seçim rehberi (saha odaklı)
  • 50Hz: Maksimum menzil/stabilite isteyen long range (özellikle engebeli arazide). Latency artar ama link daha “rahat” çalışır.
  • 150Hz: Long range + cruising için tatlı nokta. Stabilite iyi, gecikme çoğu pilot için yeterli.
  • 250Hz: Freestyle ve günlük uçuş için en güvenli “default” aday. Hem tepki hem stabilite dengeli.
  • 500Hz: Daha canlı his; ama parazitte ve zayıf antende LQ daha çabuk düşebilir.
  • 1000Hz: En düşük latency hedefi. Genelde yakın mesafe ve temiz RF ortamında anlamlı; LR için çoğu zaman gereksiz risk.

Ben olsam hangi senaryoda ne yapardım?
  • 7" long range / dağ-tepe / ağaç arası: 50Hz veya 150Hz. Önce linki “kaybetmemeyi” hedefleyin.
  • 5" freestyle park uçuşu: 250Hz. RX/TX anteniniz çok iyi ve sahada RF temizse 500Hz deneyin.
  • Yakın mesafe race: 500Hz veya 1000Hz (telemetry’yi kısın).

Rate yükseltince neden bazen daha kötü oluyor?
Rate yükseldikçe aynı güçte daha fazla paket “sıkıştırmış” olursunuz. Bu da şu etkileri artırabilir:
  • Parazitte paket kaybı → LQ düşer, failsafe riski artar.
  • Telemetri açıksa link yükü artar → dalgalanma ve geçici kopmalar görülebilir.
  • Anten kötü konumdaysa (karbon gövde, VTX, ESC kabloları) yüksek rate bunu daha görünür yapar.

Pratik test prosedürü (10 dakika, net sonuç)
  • Aynı sahada, aynı batarya aralığında 250Hz ile 2-3 dakika uçun. OSD’de LQ trendine bakın.
  • Sonra 500Hz’e geçin; telemetriyi bir kademe kısın (ör. 1:8 → 1:16 gibi) ve aynı rotayı deneyin.
  • LQ bariz daha hızlı düşüyorsa: geri dönün (250/150).
  • LQ stabil kaldıysa ve kontrol hissi hoşunuza gittiyse: 500Hz mantıklı.

Sık Sorulanlar (FAQ)
  • LQ kaç olmalı? Sabit bir sayı yok; önemli olan uçuş boyunca trend. Ani düşüşler ve “rescue” ihtiyacı varsa rate/anten/telemetriyi gözden geçirin.
  • RSSI mi LQ mu? ELRS’de karar için LQ daha anlamlı. RSSI dBm tek başına yanıltıcı olabilir.
  • Packet Rate’i yükselttim, arada link gelmiyor/bind olmuyor: Bind phrase, firmware uyumu ve UART ayarlarını kontrol edin. Şu rehber işinize yarar: ELRS bind sorun giderme

Sizde hangi rate en stabil çalıştı? Kullandığınız TX gücü (mW), anten tipi ve uçuş senaryosunu yazarsanız, birlikte daha nokta atışı öneri çıkarabiliriz.

Geri