Selamlar,
ExpressLRS tarafında en çok kafa karıştıran ayarlardan biri “Packet Rate” (paket oranı). Basitçe: kumandadan alıcıya (TX→RX) saniyede kaç kez kontrol paketi gittiğini belirler. Teoride rate yükseldikçe gecikme (latency) azalır; pratikte ise menzil, link stabilitesi ve parazit toleransı üzerinde bedeli olur. Bu başlıkta 50/150/250/500/1000Hz arasında sahada çalışan seçim mantığını özetliyorum.
Önce iki kavram: Rate ve Telemetry Ratio
Hızlı seçim rehberi (saha odaklı)
Ben olsam hangi senaryoda ne yapardım?
Rate yükseltince neden bazen daha kötü oluyor?
Rate yükseldikçe aynı güçte daha fazla paket “sıkıştırmış” olursunuz. Bu da şu etkileri artırabilir:
Pratik test prosedürü (10 dakika, net sonuç)
Sık Sorulanlar (FAQ)
Sizde hangi rate en stabil çalıştı? Kullandığınız TX gücü (mW), anten tipi ve uçuş senaryosunu yazarsanız, birlikte daha nokta atışı öneri çıkarabiliriz.
ExpressLRS tarafında en çok kafa karıştıran ayarlardan biri “Packet Rate” (paket oranı). Basitçe: kumandadan alıcıya (TX→RX) saniyede kaç kez kontrol paketi gittiğini belirler. Teoride rate yükseldikçe gecikme (latency) azalır; pratikte ise menzil, link stabilitesi ve parazit toleransı üzerinde bedeli olur. Bu başlıkta 50/150/250/500/1000Hz arasında sahada çalışan seçim mantığını özetliyorum.
Önce iki kavram: Rate ve Telemetry Ratio
- Packet Rate: Kontrol paketlerinin hızı. Yüksek rate = daha sık güncelleme.
- Telemetry Ratio: Telemetri (voltaj, LQ, sensörler) paketlerinin oranı. Çok telemetri = link yükü artar.
Hızlı seçim rehberi (saha odaklı)
- 50Hz: Maksimum menzil/stabilite isteyen long range (özellikle engebeli arazide). Latency artar ama link daha “rahat” çalışır.
- 150Hz: Long range + cruising için tatlı nokta. Stabilite iyi, gecikme çoğu pilot için yeterli.
- 250Hz: Freestyle ve günlük uçuş için en güvenli “default” aday. Hem tepki hem stabilite dengeli.
- 500Hz: Daha canlı his; ama parazitte ve zayıf antende LQ daha çabuk düşebilir.
- 1000Hz: En düşük latency hedefi. Genelde yakın mesafe ve temiz RF ortamında anlamlı; LR için çoğu zaman gereksiz risk.
Ben olsam hangi senaryoda ne yapardım?
- 7" long range / dağ-tepe / ağaç arası: 50Hz veya 150Hz. Önce linki “kaybetmemeyi” hedefleyin.
- 5" freestyle park uçuşu: 250Hz. RX/TX anteniniz çok iyi ve sahada RF temizse 500Hz deneyin.
- Yakın mesafe race: 500Hz veya 1000Hz (telemetry’yi kısın).
Rate yükseltince neden bazen daha kötü oluyor?
Rate yükseldikçe aynı güçte daha fazla paket “sıkıştırmış” olursunuz. Bu da şu etkileri artırabilir:
- Parazitte paket kaybı → LQ düşer, failsafe riski artar.
- Telemetri açıksa link yükü artar → dalgalanma ve geçici kopmalar görülebilir.
- Anten kötü konumdaysa (karbon gövde, VTX, ESC kabloları) yüksek rate bunu daha görünür yapar.
Pratik test prosedürü (10 dakika, net sonuç)
- Aynı sahada, aynı batarya aralığında 250Hz ile 2-3 dakika uçun. OSD’de LQ trendine bakın.
- Sonra 500Hz’e geçin; telemetriyi bir kademe kısın (ör. 1:8 → 1:16 gibi) ve aynı rotayı deneyin.
- LQ bariz daha hızlı düşüyorsa: geri dönün (250/150).
- LQ stabil kaldıysa ve kontrol hissi hoşunuza gittiyse: 500Hz mantıklı.
Sık Sorulanlar (FAQ)
- LQ kaç olmalı? Sabit bir sayı yok; önemli olan uçuş boyunca trend. Ani düşüşler ve “rescue” ihtiyacı varsa rate/anten/telemetriyi gözden geçirin.
- RSSI mi LQ mu? ELRS’de karar için LQ daha anlamlı. RSSI dBm tek başına yanıltıcı olabilir.
- Packet Rate’i yükselttim, arada link gelmiyor/bind olmuyor: Bind phrase, firmware uyumu ve UART ayarlarını kontrol edin. Şu rehber işinize yarar: ELRS bind sorun giderme
Sizde hangi rate en stabil çalıştı? Kullandığınız TX gücü (mW), anten tipi ve uçuş senaryosunu yazarsanız, birlikte daha nokta atışı öneri çıkarabiliriz.