Türkiye’de Drone Ehliyeti Ücretsiz Nasıl Alınır? (SHGM – Sportif/Amatör Pilot Kaydı)
Önce kavramı netleştirelim: Türkiye’de “ücretsiz drone ehliyeti” diye konuşulan şey çoğu zaman sportif/amatör kullanım için SHGM İHA Kayıt Sistemi’ne pilot kaydı (pilotluk yetkisi) oluyor. Yani parayla kursa gitmeden (ticari eğitim almadan) sisteme kaydolup, şartlara uyup hobi uçuşu yapmak.
| Ücretsiz olan | Ücretsiz olmayan |
|---|---|
| Sportif/amatör (hobi) pilot kaydı: İHA0/İHA1’de bireysel kullanım için eğitim zorunluluğu yok. | Ticari kullanım (para kazanılan uçuş): Yetkili eğitim kuruluşundan eğitim ve belge gerekiyor. |
1) Ücretsiz olan ne, olmayan ne?
Ücretsiz (hobi/sportif–amatör)
- 500 g ve üzeri İHA uçuracaksan sisteme kayıt zorunlu.
- Bireysel kullanımda (İHA0/İHA1) eğitim gerekliliği genel olarak aranmaz (kurs masrafı olmadan kayıt yapılabildiği için “ücretsiz” deniyor).
Ücretsiz değil (ticari)
- Ticari uçuş için (çekim satmak, hizmet vermek vb.) yetkili kuruluştan eğitim ve belge gerekir.
2) Adım adım: Ücretsiz sportif/amatör pilot kaydı nasıl yapılır?
Adım A — SHGM İHA Kayıt Sistemi’ne kayıt ol
- SHGM’nin İHA Kayıt Sistemi üzerinden bireysel kayıt oluştur.
- Sistem genelde gerekli uyarıları verir (telefon formatı vb.).
Adım B — Drone’u (İHA) sisteme kaydet / satın almayı onayla
- Türkiye’den satın aldıysan çoğu durumda satıcı satışı sisteme girer, sen Satın Alınan İHA Kaydı üzerinden onay verirsin.
- Eğer satıcı girmediyse, İHA kayıt adımını sen tamamlayabilirsin.
Adım C — “Pilot Kaydı” başvurusu yap (ehliyet dediğimiz kısım)
- Sistemde Pilot Kaydı bölümünden başvuru oluştur.
- İHA tipini seç: genelde İHA0 veya İHA1.
- Gerekli bilgileri/evrakları yükleyip başvuruyu SHGM onayına gönder.
- İHA0/İHA1 bireysel kullanım başvurularında süreç genelde hızlı ilerler.
Adım D — Pilotluk yetkinin araca atanması
- Bireysel kullanıcıların pilotluk yetkisi çoğu senaryoda araca otomatik atanır.
- Yine de sistemden kontrol et: Pilot + Araç (İHA) eşleşmesi doğru mu bak.
3) Uçuş izni: Her yer “serbest” değil
Ücretsiz pilot kaydın olsa bile her yerde uçuş “serbest” değildir.- SHGM haritasında Serbest bölge (yeşil) dışındaki alanlarda çoğu zaman uçuş izni gerekir.
- Özellikle yerleşim, havalimanı çevresi, yasaklı/sınırlı bölgeler gibi yerlerde dikkatli ol.
4) Hızlı özet (kısa kısa)
- 500g+ drone → kayıt şart
- Hobi (sportif/amatör) İHA0/İHA1 → çoğu senaryoda kurs zorunluluğu yok (bu yüzden “ücretsiz” deniyor)
- Ticari kullanım → eğitim/belge gerekir
- Yeşil alan dışı → uçuş izni gerekebilir