Cinewhoop titreşim/jello çözümü: TPU, ND filtre, kamera montajı, PID önerileri

BeagleBiker

Yönetici
Yönetici
Selamlar,

Cinewhoop’larda (özellikle 2.5"–3.5" duct’lı sistemlerde) görüntüde “jello” (dalgalanma/rolling shutter titremesi) görmek çok yaygın. Sorun çoğu zaman tek bir ayardan değil; mekanik + elektrik + filtreleme + kamera tarafının birleşiminden çıkıyor. Aşağıdaki adımlar sahada hızlı teşhis ve kalıcı düzeltme için pratik bir sıralama.

1) Önce mekanik: Jello’nun %70’i burada
  • Pervane kontrolü: En ufak çatlak/çentik jello’yu büyütür. Aynı setten yeni prop takıp kıyasla.
  • Motor şaftı ve rulman: Parmağınla çevirirken “kıtır” hissi, yan yatma veya ses varsa rulman/şaft kaynaklı vibrasyon olabilir.
  • Vida boyu: Motor vidaları sargıya değiyorsa motor ısınır ve titreşim artar. Vidaları 0.5–1 mm kısaltmak gerekebilir.
  • Duct/çerçeve çatlakları: Duct çatlağı rezonans yapar. Sadece görüntüde değil, gyro noise’da da kendini gösterir.
  • Kablo yönetimi: FC/stack’e “yay” gibi basan kablolar titreşimi büyütür. Kabloları gevşek ama kontrollü sabitle.

2) Kamera montajı: TPU her zaman çözüm değil
  • Aşırı yumuşak TPU kamerayı salınıma sokabilir. Özellikle ağır kamera (DJI O3 / 4K cam) + yumuşak TPU = düşük frekanslı dalga.
  • Deneme için iki uç yaklaşım uygula: (a) daha sert TPU/sert spacer veya (b) çok hafif yumuşatma. Hangisi jello’yu azaltıyorsa o yönde ilerle.
  • ND filtre jello’yu “gizleyebilir” ama kök sebebi çözmez. Yine de sinematik çekimde hareket bulanıklığı için faydalıdır: ND8/ND16 genelde iyi başlangıç.

3) Güç hattı ve elektriksel gürültü: Kapasitör ve besleme
  • Kapasitör ekle: Özellikle O3 gibi sistemlerde ani akım çekişleri gürültü üretebilir. ESC güç girişine yakın (batarya pad’lerine) düşük ESR kapasitör çoğu zaman fark yaratır.
  • Ground döngülerinden kaçın: Kamera/VTX güç ve ground bağlantılarını “rastgele” farklı noktalara dağıtmak yerine tek, temiz bir noktadan almak daha stabil olur.

4) Betaflight tarafı: Filtreleri körlemesine kısmayın
  • İlk hedef: Gyro noise’u düşürmeden “D” kazancını yükseltmeye çalışma. Cinewhoop’larda D çok çabuk ısı ve jello üretir.
  • Presets: Önce stok (default) filtrelerle uç, sonra adım adım değiştir. Aynı anda 5 ayar değiştirmek teşhisi zorlaştırır.
  • Sahada hızlı test: Aynı yerde hover + yavaş yaw + 1–2 saniye punch-out kaydı al. Jello hangi manevrada artıyorsa (hover mı, yaw mı, throttle mı) sebep hakkında ipucu verir.

5) Mini FAQ
  • “ND filtre taktım, düzeldi” → Muhtemelen shutter hızını düşürüp jello’yu maskeledin. Mekanik titreşim hâlâ var olabilir.
  • “Tüm vidaları sıktım, daha kötü oldu” → Rezonans frekansı değişmiş olabilir. Kamera TPU’sunda sertlik/gevşeklik denemesi yap.
  • “Sadece O3’te oluyor” → O3’ün ağırlığı/montajı ve güç hattı hassasiyeti etkiler. Şu konu da faydalı olabilir: https://forum.uavturkiye.com/konu/d...donmasi-menzil-dusmesi-2026-pratik-rehber.32/

Sizden bilgi: Cinewhoop’unuzun boyutu (2.5/3/3.5), kamera modeli (GoPro/O3/Waksnail/analog), prop tipi ve kullandığınız TPU mount fotoğrafını/ayar diff’ini paylaşırsanız, adım adım birlikte daraltalım.

Geri