Selamlar,
Betaflight’ta ayar yedekleme konusu basit gibi görünür ama yanlış yöntemle alınan yedek yüzünden geri dönüşte saatler kaybeden çok kişi var. Bu konuda en net kavram: dump ile diff aynı şey değil.
1) dump vs diff: fark tam olarak ne?
Pratikte “benim quad’ımın ayarlarını saklayayım” diyorsanız çoğu durumda diff doğru tercih.
2) Doğru yedek alma: adım adım
Not: “save” komutu kartı yeniden başlatır. Sadece yedek alıyorsanız “save” şart değil ama CLI geçmişinizi temiz tutmak için kullanabilirsiniz.
3) Geri yükleme (restore) yaparken en güvenli yaklaşım
Eğer restore sonrası ARM olmuyor gibi bir durum yaşarsanız, hızlı teşhis için şu kontrol listesini referans alın: https://forum.uavturkiye.com/konu/b...abled-en-yaygin-12-sebep-cozum-checklisti.29/
4) Mini SSS (FAQ)
Sizde yedekleme rutini nasıl? “Ben şu şekilde isimlendiriyorum / şu klasöre atıyorum” gibi pratikleri paylaşırsanız, herkes için iyi bir standart çıkarabiliriz.
Betaflight’ta ayar yedekleme konusu basit gibi görünür ama yanlış yöntemle alınan yedek yüzünden geri dönüşte saatler kaybeden çok kişi var. Bu konuda en net kavram: dump ile diff aynı şey değil.
1) dump vs diff: fark tam olarak ne?
- dump = Karttaki (target + sürüm + default’lar dahil) tüm ayarları döker. Satır sayısı çoktur. Başka bir karta/sürüme birebir yapıştırmak risklidir.
- diff = O sürümün varsayılanlarına göre sadece değişen ayarları yazar. Taşıması ve geri yüklemesi genelde daha güvenlidir.
Pratikte “benim quad’ımın ayarlarını saklayayım” diyorsanız çoğu durumda diff doğru tercih.
2) Doğru yedek alma: adım adım
- USB ile bağlan → Betaflight Configurator’da CLI sekmesine gir.
- Önce bilgi al (not defterine kopyala):
Kod:version status resource - Ardından asıl yedeği al:
Kod:diff all save - Çıktıyı bir dosyaya yapıştırırken dosya adında şu bilgileri tut: tarih + BF sürümü + frame adı. Örn:
Kod:
2026-02-03_BF4.5.1_5in_freestyle_diff.txt
Not: “save” komutu kartı yeniden başlatır. Sadece yedek alıyorsanız “save” şart değil ama CLI geçmişinizi temiz tutmak için kullanabilirsiniz.
3) Geri yükleme (restore) yaparken en güvenli yaklaşım
- Aynı BF sürümü ve mümkünse aynı target/FC ailesi ile restore etmeye çalışın.
- Yeni bir sürüme geçiyorsanız önce temiz kurulum + temel ayarlar, sonra diff’i parça parça uygulayın.
- Özellikle şu alanlarda dikkat: resource (UART/motor mapping), serial portlar, beeper, mixer, gyro/PID loop.
Eğer restore sonrası ARM olmuyor gibi bir durum yaşarsanız, hızlı teşhis için şu kontrol listesini referans alın: https://forum.uavturkiye.com/konu/b...abled-en-yaygin-12-sebep-cozum-checklisti.29/
4) Mini SSS (FAQ)
- S: dump aldım, yapıştırınca her şey bozuldu. Neden?
C: dump içinde donanıma/sürüme bağlı değerler de var. Farklı target veya farklı BF sürümünde aynı anlamı taşımayabilir. - S: diff all mı diff mi?
C: Çoğu kullanıcı için diff all daha kapsamlı ve tutarlı çıktı verir. - S: Tek dosya yeter mi?
C: İdeal set: diff all + ekran görüntüsü (Ports, Configuration, PID) + “version/status/resource” çıktısı.
Sizde yedekleme rutini nasıl? “Ben şu şekilde isimlendiriyorum / şu klasöre atıyorum” gibi pratikleri paylaşırsanız, herkes için iyi bir standart çıkarabiliriz.