Betaflight 4.5 Yenilikleri: 2026’ya Girerken Neler Değişti?
Betaflight 4.5’i “büyük devrim” diye bekleyen çok olmuştu ama açık konuşayım: 4.5 daha çok oturtma / düzeltme / rafine etme sürümü. 4.4’ten 4.5’e geçince “drone bambaşka uçuyor” değil, daha temiz ve daha az problemli uçuyor hissi geliyor. Resmî notlarda da 4.5’in “incremental release” olduğu, temel uçuş parametrelerinin 4.4→4.5’te kökten değişmediği özellikle söyleniyor.
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aşağıda 4.5’in pratikte ne getirdiğini, 2026’ya girerken (yani bugün) hangi noktada olduğumuzu “pilot gözüyle” toparladım.
1) 4.5’in en net farkı: daha sakin iTerm / daha az “garip toparlama”
4.5 release notlarında özellikle “iTerm biraz daha iyi bastırıldı” vurgusu var.
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
Sahada bunun karşılığı genelde şu:
- Sert manevra + gaz kesme sonrası “tuhaf zıplama / tutunma” biraz azalıyor
- Özellikle tune sınırında gezen setuplarda daha “kontrollü” his
Not: Bu “tune’u çöpe at” demek değil. Çoğu setup’ta 4.4’teki PID/Filter’la zaten uçuyor.
2) Ayarları baştan yapman gerekmeyebilir (ama kör kopya da yapma)
Resmî notlar “önceki filtre/PID ayarlarının değişmesine gerek olmamalı” diyor.
Benim pratik yaklaşımım:
- 4.4’ten geliyorsan: aynı tune ile başla, sonra motor ısısı + blackbox varsa log ile ince ayar yap
- Başkasının CLI dump’ını birebir yapıştırma (aynı frame değilse çoğu zaman gereksiz dert)
3) Configurator konusu: 4.5’te yanlış sürümle uğraşma
4.5 için “Configurator 10.10 kullanın” uyarısı resmî sayfada net.
Yanlış configurator ile:
- flash/ayar ekranlarında saçma bug’lar
- bazı seçeneklerin görünmemesi
gibi gereksiz vakit kaybı yaşanabiliyor.
4) 4.5 bakım sürümleri: “kur ve unut” tarafı güçlendi
4.5 hattı 2024’te çıktı, sonrasında bakım (maintenance) sürümleri geldi. Toplulukta 4.5.3 gibi sürümlerin “4.5 temelinin üstüne düzeltme” olduğu ve stabilite odaklı gittiği konuşuluyor.
Benim tavsiyem: 4.5 kullanıyorsan en güncel 4.5.x’te kalmak genelde daha az sürpriz demek.
5) “2026 güncellemeleri” kısmı: Betaflight artık başka bir hatta da büyüyor
2026’ya girerken önemli gerçek şu: Betaflight tarafında tarih bazlı (2025.12 gibi) sürüm hattı ciddi şekilde öne çıktı; GitHub release’lerinde 2025.12.x sürümleri var.
Ayrıca resmî dokümantasyonda 2025.12 release notes sayfası da mevcut ve yeni özellikler listeleniyor.
Bu ne demek?
- “4.5’te kalayım mı, yeni hatta mı geçeyim?” sorusu artık daha anlamlı
- Yeni hat daha fazla “feature” içeriyor; 4.5 ise daha çok “oturmuş” bir temel gibi
2026 etiketiyle özel bir “4.5.× devrimi” görmedim; 4.5 hattı daha çok stabilite/bakım tarafında değerli.
Ben olsam ne yapardım? (Kısa karar ağacı)
- Freestyle / günlük uçuş / sorunsuzluk istiyorsan: 4.5’in güncel bir 4.5.x sürümü gayet iyi.
- GPS / yeni özellikler / yeni hedefler gibi şeyleri kovalıyorsan: 2025.12 hattına (yeni major) bakılır.
Konuyu netleştirelim (yorumda yazarsan daha “nokta atışı” yazarım)
- Frame: (5” mi, cinewhoop mu?)
- FC/ESC: model
- Analog mı dijital mi?
- 4.4’ten mi geliyorsun, yoksa sıfır kurulum mu?