ArduPilot ile Profesyonel UAV Uygulamaları (Sahada İş Yapan Kurulumlar ve İpuçları)
ArduPilot’u ilk kez açan çoğu kişi “bu ne kadar karışık” diye geri kaçıyor. Haklılar; çünkü ArduPilot, Betaflight gibi “hadi kalk uç” değil, daha çok “uçak gibi sistem kur” mantığında. Ama iş profesyonel tarafa dönünce (haritalama, otonom görev, güvenlik, fail-safe, payload, telemetry) ArduPilot’un gücü orada ortaya çıkıyor.
Ben bu başlıkta ArduPilot’u “hobi” değil, profesyonel UAV uygulaması gözüyle ele alacağım: hangi senaryoda ne kullanılır, neler gerçekten işe yarar, nerede insanlar duvara tosluyor.
1) ArduPilot neden “profesyonel” işlerde öne çıkıyor?
ArduPilot’un en büyük artısı, uçuş kontrolünü sadece “stabil tutmak” olarak görmemesi. Sistem, uçuşu bir görev yönetimi gibi ele alıyor.- Otonom görev (mission): waypoint, geofence, RTL, loiter, survey grid
- Güçlü failsafe mantığı: RC, GPS, batarya, EKF, geofence, link kaybı
- Telemetry ekosistemi: MavLink ile yer istasyonu, log, canlı veri
- Geniş sensör/payload desteği: GPS, compass, rangefinder, ADS-B, kamera tetik, gimbal, lidar
- Log analizi: sorunu “hissetmek” yerine logtan teşhis
Betaflight “pilot + refleks” odaklıdır; ArduPilot ise “sistem + prosedür” odaklıdır.
2) Profesyonel kullanım senaryoları (ArduPilot’ta en çok gördüklerim)
A) Haritalama / Fotogrametri (Survey)
En çok kullanılan senaryo. ArduPilot’ta bu işin temeli:- Stabil ve tekrar edilebilir hız/irtifa
- Waypoint/survey grid planlama
- Kamera tetikleme (camera trigger) / geotag
- Rüzgâr kompanzasyonu ve düzgün dönüşler
Pratik tavsiye: Mapping işinde “hızlı gitsin” hevesi görüntüyü mahveder. Düzgün overlap (ileri/yan) ve sabit hız daha önemli.
B) Uzun menzil gözlem / devriye (Patrol & Observe)
Burada amaç “uçmak” değil, güvenli şekilde görev bitirmek.- Geofence (sanal çit)
- RTL davranışı (nereden, nasıl dönecek)
- Link kaybında prosedür (failsafe action)
- Telemetry kalitesi (anten yerleşimi, link margin)
Pratik tavsiye: LR görevlerde “RTL yüksekliği” ayarı hayat kurtarır. Ağaca takılan RTL kadar moral bozan az şey var.
C) Tarım / İlaçlama / Yük taşıma (Agriculture & Payload)
Bu tarafta ArduPilot’un kontrol mantığı ve parametreleri daha çok devreye girer:- Ağır yük altında stabil uçuş (tuning, throttle management)
- Batarya/sıcaklık takibi
- Emniyet prosedürleri (arming checks, interlock)
- Gimbal/pompa/servo gibi payload kontrolü
Not: Burada “iyi FC” kadar, güç sistemi (ESC, kablo, konektör, dağıtım) ve soğutma da kritik.
D) VTOL / Fixed-wing görevleri
VTOL veya sabit kanatta ArduPilot’un olayı:- Takeoff/landing prosedürleri
- Hız yönetimi, stall koruması
- Mission mantığı ile uzun rotalar
3) Donanım seçimi (FC/GPS/Telemetry) – işin %50’si
FC (Flight Controller)
Profesyonel tarafta ben şuna bakarım:- Güvenilir IMU/gyro (titreşim toleransı)
- Yeterli UART/port (GPS+telemetry+payload bitmiyor)
- SD kart log (Flash değil; uzun log hayat kurtarır)
- Güç dağıtımı (temiz 5V/9V, akım kapasitesi)
GPS + Compass
“GPS var” yetmiyor; kalite fark yaratıyor.- Mümkünse kaliteli GNSS (GPS+Galileo vb.)
- Compass’ı güç kablolarından uzak tut
- Mag interference kalibrasyonunu ciddiye al
Telemetry (MAVLink)
Profesyonel uçuşta telemetri “güzel olur” değil, çoğu zaman şart.- 433/868/915 MHz sistemler (ülkeye göre mevzuat kısmını ayrıca araştırın)
- Anten yerleşimi ve polarizasyon
- Ground station tarafında düzgün güç + RF düzeni
Pratik tavsiye: Telemetri linki kötü ise mission uçuşu “kör uçuş”a döner. “Ben nasıl olsa RTL var” diye rahatlamayın; RTL’nin de doğru parametreye ihtiyacı var.
4) Yer istasyonu yazılımları (GCS) – hangisi ne iş görür?
ArduPilot ekosisteminde yer istasyonu çok şey değiştirir.- Mission Planner: Windows ağırlıklı, parametre/kalibrasyon için güçlü
- QGroundControl: daha modern arayüz, cross-platform, hızlı mission planlama
- MAVProxy: script/otomasyon sevenler için “komut satırı gücü”
Ben sahada genelde:
- Kurulum/kalibrasyon: Mission Planner
- Hızlı görev: QGC
- Otomasyon: MAVProxy
şeklinde kullanıyorum.
5) Profesyonel işlerde kritik ayarlar (en çok hata yapılan yerler)
A) Arming Checks’leri kapatmayın
“Arm olmuyor” diye arming checks kapatmak, profesyonel kullanımda en büyük hata. ArduPilot arm etmiyorsa genelde iyi bir sebebi vardır:- GPS fix kötü
- EKF ready değil
- Compass kalibrasyonu sıkıntılı
- Battery failsafe tetikte
B) Geofence + RTL mantığı
Ben mission uçuşuna çıkmadan önce şunu netleştiririm:- Geofence aktif mi? (yükseklik/alan sınırı)
- RTL yüksekliği kaç?
- RTL hangi moda dönecek? (Loiter/land vs.)
C) Vibrasyon yönetimi (titreşim = EKF kabusu)
ArduPilot titreşime Betaflight’tan daha hassas olabilir. Vibrasyon artarsa:- GPS/IMU verisi kirlenir
- EKF saçmalar
- “pilot hatası gibi” görünen davranışlar çıkar
Çözüm:
- Pervane balans
- Motor rulman kontrol
- FC soft-mount (abartmadan)
- Kablo/antenlerin frame’e vurmasını engelle
6) Log okuma – profesyonel kullanımda “en büyük silah”
ArduPilot’un logları (SD karta yazılan) ciddi bilgi verir.Sahada ben şunlara bakarım:
- Vibe (titreşim) değerleri
- EKF status / GPS quality
- Batarya voltaj düşüşleri
- Failsafe tetiklenmiş mi?
Bir sorun yaşadığında “bana öyle geldi” yerine logtan bakınca olay netleşiyor. Profesyonel işte bu fark yaratıyor.
7) Kısa öneri: Hangi kullanıcıya hangi ArduPilot setup?
- Haritalama/survey: kaliteli GNSS + SD log + güvenilir telemetri + kamera trigger
- Long range gözlem: geofence + güçlü RTL + telemetry link kalitesi + anten düzeni
- Payload/taşıma: güç sistemi sağlam (ESC/kablo), soğutma, failsafe prosedürü, interlock mantığı
- VTOL/fixed-wing: doğru airspeed/kalibrasyon, takeoff/landing prosedürleri, güvenli mission profili
8) Siz hangi projeyi hedefliyorsunuz?
Bu başlık daha da değerli olsun diye, sizden 4 bilgi isteyeyim; buna göre “nokta atışı” setup önerisi yapayım:- Platform: Quad mı, fixed-wing mi, VTOL mu?
- Amaç: haritalama / gözlem / payload / eğitim hangisi?
- GPS ve telemetri var mı? Hangi frekans/ekipman?
- Tahmini ağırlık ve batarya sistemi (4S/6S vs.)
Yazın, ona göre “gerekli sensörler + fail-safe planı + temel parametre listesi” şeklinde sahada iş gören bir reçete çıkaralım.